Bestuur

Speerpunten

Portefeuillehouder: Lieke Sievers

Coalitieakkoord 2016-2022

De samenwerkingsverbanden waaraan Edam-Volendam deelneemt zijn divers. Er is sprake van veel bestuurlijke drukte. In allerlei samenwerkingsverbanden is sprake van een actuele dynamiek. Het college hanteert een aantal criteria bij haar positiebepaling. Ze willen hierbij een volwaardige rol vervullen, goede relaties met de buurgemeenten onderhouden, vroegtijdig geïnformeerd zijn en aan tafel te zitten, met zo weinig mogelijk bestuurlijke drukte en structuren, met aandacht voor de diverse overlappingen.

Nadere toelichting

Niet van toepassing.

Doelen en ambities

  • Goede onderlinge relaties met mede-overheden.
  • Actief bijdragen aan de gezamenlijke doelstellingen c.q. het voortouw nemen.
  • Vroegtijdig geïnformeerd zijn over voor Edam-Volendam relevante ontwikkelingen.

Wat wilden we daarvoor doen

Relaties, initiatief en informatie

  • Actief deelnemen aan regionale ontwikkelingen
  • Bestuurlijk participeren aan platform- en portefeuillehoudersoverleggen
  • Uitvoering geven aan convenant met MRA
  • Participeren in de regionale ontwikkeling van de RES, deelnemen aan de Corridorstudie A7 alsmede de doorontwikkeling van de 'Hoornse Lijn' en Bereikbaar Waterland.
  • Actief betrokken bij de Vervoerregio, GGD Zaanstreek-Waterland, Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, 'Allen voor een' en in de Regioraad.
  • Ambtelijke ondersteuning in de regio.   

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Relaties, initiatief en informatie

Actieve betrokkenheid
In 2022 hebben we actief deelgenomen aan de regionale overleggen en onze inbreng geleverd aan de
verschillende inhoudelijke speerpunten zoals hierboven beschreven. We zijn ambtelijk actief betrokken bij de Metropoolregio Amsterdam (MRA), de Vervoerregio, GGD Zaanstreek-Waterland, Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, Waterlands archief, 'Allen voor een' en in de Regioraad. Ook zijn we aangesloten bij ROM-Invest. De functie van adviseur regiozaken is ingevuld. Deze heeft op regionaal niveau het voorzitterschap op de Ambtelijke overleggen Economie en Toerisme. Onze gemeente is voorzitter van het regionale ambtelijk coördinatieteam voor de MRA.

Bestuurlijk participeren
Al onze wethouders participeren in de regionale Zaanstreek-Waterland college-overleggen. In november zijn de voltallige colleges van Zaanstreek-Waterland bij elkaar gekomen. Elk college heeft zichzelf voorgesteld en op hoofdlijnen aangegeven welke regionale aandachtspunten en ambities men heeft. De colleges hebben afgesproken om elkaar tenminste twee tot drie keer per jaar te ontmoeten. Dit om de regionale samenwerking te verstevigen.

Wethouder Bootsman is voorzitter van het regionale wethoudersoverleg Economie en Toerisme. En is
voor dit thema afgevaardigde van de regio Zaanstreek-Waterland voor het bestuurlijk overleg van de MRA. Ook is zij bestuurlijk trekker voor het onderwerp Toerisme voor de gehele MRA.

Burgemeester Sievers heeft in oktober het bestuurlijk opdrachtgeverschap van het regionale programma Zorg & Veiligheid (Allen voor Een) overgenomen van de burgemeester van Purmerend.

Wethouder Tuijp is lid van het dagelijks bestuur van de GGD.

Deelname regionale ontwikkelingen
We nemen actief deel aan regionale ontwikkelingen die voor onze gemeente van belang zijn.

Uitvoering convenant met de Metropoolregio Amsterdam (MRA)
Eind 2021 zijn de nieuwe Samenwerkingsafspraken voor de MRA in werking getreden.
Deze afspraken gaan over de manier van samenwerken met alle deelnemers in de MRA. Denk aan nieuwe bestuurlijke organisaties, een verstevigde MRA-directie en nieuwe afspraken over bijvoorbeeld de betrokkenheid van gemeenteraden en Provinciale Staten.  
Het jaar 2022 heeft als overgangsjaar gediend. Een jaar waarin we gezamenlijk de Samenwerkingsafspraken zo goed mogelijk hebben geïmplementeerd en hebben gekeken of het nodig is deze aan te passen.
Om meer evenwicht aan te brengen in de Woondeal-afspraken is besloten hier meer tijd voor te nemen. We zetten in op een bestuurlijk gesprek met het ministerie van BZK om te komen tot een Woondeal-tekst met daarin opgenomen dat de Rijksoverheid zich meer inzet en erkenning heeft voor de problematiek in onze regio. Beoogd resultaat: een evenwichtigere Woondeal met meerwaarde voor alle ondertekenende partijen en een breed draagvlak. Door de nieuwe Woondeal te tekenen zitten we als regio de komende jaren rechtstreeks aan tafel zitten met het Rijk over:

De voortgang van de woningbouw.

  • Het maken van heldere afspraken over waar we andere woongerelateerde onderwerpen (bestuurlijk) gaan bespreken.
  • Het creëren van de benodigde randvoorwaarden voor woningbouw door het Rijk.

De lopende MRA-Agenda is voorzien van een Meerjarenbegroting. We hebben verkend hoe de huidige MRA-Agenda zich verhoudt tot de drie thema’s uit de Samenwerkingsafspraken. Voor 2023 hebben we een concept termijnagenda opgesteld.

Begin 2022 is een transparante procedure opgesteld voor de werving en selectie van voorzitters voor de regionale wethouders overleggen en deelname aan de platforms in de MRA. Deze regionale procedure is op initiatief van Edam-Volendam opgesteld en door alle colleges vastgesteld.

Deze pagina is gebouwd op 07/20/2023 13:54:27 met de export van 07/20/2023 13:10:07