Ruimtelijke Ontwikkeling

Speerpunten

Portefeuillehouder: Kees Schilder, Dirk Dijkshoorn

Coalitieakkoord 2016-2022

Duurzaamheid is een belangrijke prioriteit en dit staat centraal in de duurzaamheidsagenda.

Door uitvoering van de duurzaamheidsagenda gaat de gemeente haar voorbeeldrol invulling geven door de openbare verlichting te verduurzamen, maar ook verduurzamen van maatschappelijk en gemeentelijk vastgoed waaronder buurthuizen, scholen, bibliotheken, sporthallen, zwembad, ambtelijke huisvesting, et cetera.

Inmiddels is ook het besluit genomen om nieuwbouw gas-loos uit te voeren uitgaande van bijna energie neutrale gebouwen (BENG) tot ‘0-energie op de meter’ als uitgangspunt te (laten) hanteren. Ook initiatieven vanuit het bedrijfsleven worden in dat kader gestimuleerd.

Voor windmolens is in onze gemeente geen plaats. Het belang van een open horizon en toerisme wegen in dit verband zwaarder.

Door duurzaamheid structureel op te nemen in de Meerjaren Onderhoudsplanning (MOP) van gemeentelijk vastgoed kan de gemeente Edam-Volendam kansen benutten om duurzaamheid op een kostendekkende manier mee te nemen bij het reguliere onderhoud.

Nadere toelichting

De duurzaamheidsagenda is eind 2017 vastgesteld en met het nieuwe klimaatakkoord krijgt duurzaamheid ook landelijk een belangrijke rol. De energietransitie van de bestaande omgeving is momenteel in onderzoek en vormt een wezenlijk onderdeel van de op te stellen omgevingsvisie.

Doelen en ambities

  1. Een bijdrage leveren aan een beter milieu.
  2. Lagere energiekosten gemeentelijk vastgoed.
  3. Invulling geven aan de voorbeeldfunctie van de overheid.
  4. Verduurzaming, reductie CO2-uitstoot en energiebesparing door inwoners, bedrijven binnen de gemeente en de gemeente zelf.

Wat wilden we daarvoor doen

  • Uitvoeren bestaande duurzaamheidsagenda
  • Vaststellen nieuwe Duurzaamheidsagenda 2023-2026
  • Vorm geven aan de energietransitie door opstellen en vaststellen wijk uitvoeringsplannen op basis van de Transitievisie Warmte.

Zie ook Programma 4 voor verduurzaming gemeentelijk vastgoed.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Een bijdrage leveren aan een beter milieu

Duurzaamheid nadrukkelijk meewegen bij alle projecten en beleidsnotities
We wegen ons duurzaamheidsbeleid nadrukkelijk mee bij projecten en het opstellen van beleidsdocumenten. In de uitvoeringsstrategie Omgevingsvisie speelt duurzaamheid ook een belangrijke rol.

Vorm geven aan de energietransitie
Om vorm te geven aan de energietransitie ontwikkelen we:

•   de Regionale Energie Strategie (RES);
•   de Transitie Visie Warmte (TVW);
•   Wijkuitvoeringsplannen.

Met het uitwerken van de RES en TVW zijn we volop bezig. De uitwerking naar Wijkuitvoeringsplannen is nog niet afgerond.

Invulling geven aan de voorbeeldfunctie van de overheid

Duurzaamheid nadrukkelijk meewegen bij elke ontwikkeling en beleidsnotities
We wegen ons duurzaamheidsbeleid nadrukkelijk mee bij projecten en bij het opstellen van verschillende beleidsdocumenten.

Uitvoeren duurzaamheidsagenda
De huidige duurzaamheidsagenda loopt in 2022 ten einde. De activiteiten die daarin zijn benoemd zijn grotendeels uitgevoerd. Tegelijkertijd hebben we gewerkt aan nieuwe uitdagingen die er op dit terrein zijn bijgekomen. Duurzaamheid is een belangrijke opgave in de uitvoeringsstrategie Omgevingsvisie en moet een plaats krijgen in de programma’s die we op basis van deze visie opstellen. Op korte termijn gaan we vaststellen op welke wijze de activiteiten op dit gebied vorm moeten krijgen.

Vorm geven aan de energietransitie
Zie eerste alinea.

Verduurzaming, reductie CO2-uitstoot en energiebesparing door inwoners, bedrijven en gemeente

Duurzaamheid nadrukkelijk meewegen bij elke ontwikkeling en beleidsnotities
De noodzaak tot verduurzaming is voor iedereen in 2022 in een stroomversnelling gekomen door de situatie op de energiemarkt. Dit vraagt van ons aanvullende inzet om de verduurzaming te versnellen. We zijn volop bezig om extra mensen aan te trekken die deze activiteiten kunnen gaan uitvoeren.

Realisatie omzetting openbare verlichting naar ledverlichting (valt onder Programma 4)
We hebben de afgelopen jaren versneld geïnvesteerd in de omzetting  van de openbare verlichting naar ledverlichting. We hebben armaturen, lampen en masten vervangen door led volgens het beleidsplan Openbare Verlichting.  

Vorm geven aan de energietransitie
Zie eerste alinea.

Deze pagina is gebouwd op 07/20/2023 13:54:27 met de export van 07/20/2023 13:10:07