Ruimtelijke Ontwikkeling

Speerpunten

Portefeuillehouders: Marisa Kes

Coalitieakkoord 2016-2022

De invoering van de Omgevingswet maakt geen deel uit van het coalitieakkoord maar sluit daar wel op aan als het gaat om de doelstelling van een verbeterde dienstverlening en het meer betrekken van de burgers bij de inrichting van de ruimtelijke omgeving.

Nadere toelichting

Voor de invoering van de Omgevingswet is door de raad een ambitie van vernieuwing vastgesteld. Er wordt de komende jaren volop gewerkt aan het verwezenlijken van die ambitie en om die reden is voor de jaren 2019, 2020 en 2021 een bedrag van in totaal 1 miljoen opgenomen in de begroting. De taakstelling daarbij is enerzijds de realisatie van een digitaal toegankelijk systeem van vergunningverlening en regels voor de burgers; het zogenaamde Digitaal Stelsel Omgevingswet. Daarnaast is een belangrijke doelstelling om de ruimtelijke ontwikkelingen meer integraal te maken, zowel in de breedte van het beleid als met het betrekken van belanghebbenden en partners. Dat vraagt om meer participatie in het ruimtelijk proces.

Doelen en ambities

  • Bij inwerkingtreding van de Omgevingswet moet het digitale loket beschikbaar zijn voor onze burgers
  • Er is ervaring opgedaan met een integrale benadering van ruimtelijke plannen
  • Er ligt een Omgevingsvisie voor de Gemeente Edam-Volendam

Wat wilden we daarvoor doen

Op de genoemde onderdelen is volop gewerkt door een projectorganisatie. Ongeacht of de Omgevingswet feitelijk ook per 1-7-2022 in werking treedt moet nog veel werk verzet worden en ook bestuurlijke keuzes worden gemaakt.

  • Omgevingsvisie wordt ter vaststelling aangeboden
  • Implementeren Digitaal Stelsel Omgevingswet
  • Uitwerking omgevingsvisie in Omgevingsplan en programma’s (meerjarig) inclusief MER’s

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Digitaal loket Omgevingswet

Diversen
In 2022 is de invoering van de Omgevingswet opnieuw uitgesteld als gevolg van:

•   Problemen met de werking van het landelijke Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
•   Knelpunten en kinderziektes in het systeem die door de leverancier  opgelost moeten worden.

Als gemeente zijn we  in ieder geval klaar voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Zoals het er nu uitziet, zal dit zin per 1 januari 2024.

Integrale benadering ruimtelijke plannen

Diversen
De overgang naar de Omgevingswet is voor ons “beleidsarm”. Na de inwerkingtreding van de wet moeten we
het geldende beleid gaan actualiseren en integreren. Dit brengt met zich mee dat de huidige sectorale en deels versnipperde toetsingskaders voorlopig blijven gelden. In 2022 hebben we een pilot gehouden met een initiatievenloods. Dit om ook in de huidige situatie meer integraal te kijken naar plannen. Daarnaast zijn processen ontwikkeld om alvast te werken in de geest van de Omgevingswet, zonder dat al het beleid en regelgeving hierop is afgestemd.

Omgevingsvisie

Diversen
De Omgevingsvisie biedt een solide basis voor de toekomstige ontwikkeling van onze gemeente. We hebben de kritiek op het document Omgevingsvisie ter harte genomen. En hard gewerkt om het te hoge abstractieniveau om te buigen naar een meer concrete vertaling van de uitvoeringsstrategie voor de Omgevingsvisie. Tegelijkertijd is dit proces aangegrepen om het document te positioneren als onderlegger voor het WVG-besluit (Wet voorkeursrecht gemeenten) over de Purmer. Dit brengt met zich mee dat we een Milieueffectrapportage moeten opstellen. Deze procedure zijn we inmiddels gestart. We verwachten de Omgevingsvisie medio 2023 te kunnen vaststellen.

Deze pagina is gebouwd op 07/20/2023 13:54:27 met de export van 07/20/2023 13:10:07