Ruimtelijk Beheer

Speerpunten

Portefeuillehouder: Kees Schilder

Coalitieakkoord 2016-2022

Wij streven naar een schoon en verzorgd straatbeeld. In dit kader streven wij o.a. naar:

  • Het behoud van de milieustraat in Oosthuizen en herinrichting van de gemeentewerf in Volendam
  • Optimalisatie inzamelmethodiek, door realisatie ondergrondse inzameling per ultimo 2023 en realisatie van rolcontainers in de buitengebieden
  • Verminderen van afvalstromen en te streven naar hergebruik van 75% van het huishoudelijk afval
  • Het op niveau brengen en houden van het onderhoud van de openbare ruimte (o.a. wegen, bruggen, groen, riolering e.d.). Het handboek HIOR is hierbij uitgangspunt.

Nadere toelichting

Niet van toepassing.

Doelen en ambities

  • Een adequaat werkende afvalinzameling en milieutechnisch verantwoordelijke  verwerking.
  • Het in stand houden en waar nodig optimaliseren van een veilige en goed functionerende openbare ruimte.

Wat wilden we daarvoor doen

  • Communicatie over afvalscheiding om goede afvalscheiding blijvend te stimuleren.
  • In 2019 heeft de gemeenteraad onder andere de beleidsplannen Wegen, Havens en Bruggen, Schoeiingen en Kademuren vastgesteld. De komende jaren gaan we uitvoering geven aan deze plannen.
  • In 2020 heeft de gemeenteraad de beleidsplannen Baggeren en Groen vastgesteld. De komende jaren gaan we uitvoering geven aan deze plannen.
  • Realisatie van diverse onderhoudsprojecten in de openbare ruimte. Waaronder het lopende 5-jarige plan Openbare Verlichting en het Gemeentelijk Rioleringsplan.
  • Actualiseren van het VANG-beleid (Van Afval Naar Grondstof) en de verdere uitvoer hiervan.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Goede afvalinzameling en milieu-verantwoorde verwerking

Goede communicatie afvalscheiding
Goede communicatie over afvalscheiding is een continu proces. Naast de jaarlijkse huis-aan-huis inzamelkalender hebben we met diverse advertenties aandacht gevraagd voor afvalscheiding. In 2022 hebben we een prijsvraag uitgeschreven om ideeën te verzamelen voor betere afvalscheiding. De prijsvraag richtte zich met name op het scheiden van GFT. De winnares van ‘Een diner voor twee’ heeft haar prijs in mei 2022 in ontvangst genomen. Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ zijn we op scholen weer verdergegaan met het lesprogramma over zwerfafval en afval scheiden. In 2022 hebben we hiervoor tien scholen bezocht.

Uitvoering geven aan het geactualiseerde VANG-beleid (Van Afval Naar Grondstof
Het beleidsplan Afvalbeheer liep tot 2023. De meeste acties uit dit beleidsplan zijn uitgevoerd. In 2022 hebben we zes ondergrondse restafvalcontainers geplaatst, met name bij nieuwbouwprojecten. Dit betekent dat in Edam en Volendam de wijken bijna volledig zijn aangesloten op ondergrondse restafvalcontainers. De overige kernen (voormalige gemeente Zeevang) zijn dat nog niet.

Waarborgen goed functionerende openbare ruimte

Start de herinrichting van de openbare ruimte rondom het voormalig gemeentehuis Oosthuizen
In 2022 hebben we drie ontwerpvarianten aan belanghebbenden uit de omgeving voorgelegd. Aan de hand van alle reacties bepalen we de ontwerprichting en stellen we een voorlopig ontwerp op. Dit leggen we vervolgens aan de gemeenteraad voor als voorstel voor de herinrichting. Om daadwerkelijk te kunnen starten moeten we rekening houden met het volgende:

  • Uiteindelijke verkoop van het voormalig gemeentehuis.
  • Nutsbedrijven gaan zeer waarschijnlijk werkzaamheden verrichten in de omgeving.
  • Aanvraag van een uitvoeringskrediet.

Starten met de herinrichting van het Burgemeester Boelenspark
We zijn gestart met de uitwerking van de vraag van de gemeenteraad over de toekomst van het Burgemeester Boelenspark. Via diverse participatietrajecten hebben we drie varianten uitgewerkt. Hierbij waren medewerkers van verschillende afdelingen, belanghebbenden uit de omgeving, het waterschap HHNK en de gemeenteraad betrokken. Alle betrokkenen hebben op deze drie varianten kunnen reageren via een QR-code. Bureau Sant en CO heeft op basis van de reacties een schetsontwerp gemaakt met daarbij een aantal keuzeopties. Eind 2022 is dit schetsontwerp voorzien van een kostenraming. Het schetsontwerp en de raming leggen we voor aan het college en vervolgens aan de gemeenteraad. Na goedkeuring en het beschikbaar stellen van het budget door de gemeenteraad kunnen we de voorbereiding in 2023 starten. De realisatie zal plaatsvinden in 2024.  

Realisatie diverse onderhoudsprojecten  
We hebben op het gebied van wegen, civiele kunstwerken, riolering, inzameling en groen een groot aantal projecten in voorbereiding genomen en uitgevoerd. We hebben minder projecten wegen en civiele kunstwerken in uitvoering genomen dan verwacht. Dit heeft verschillende oorzaken:

  • De voorbereidings- en ontwerptijd voor wegen en civiele kunstwerken nemen veel tijd in beslag.
  • Participatietrajecten met inwoners vragen veel tijd om tot een gewenst ontwerp te komen.
  • Afstemming met netbeheerders over de planning van wegen is een ingewikkeld proces (dit geldt met name voor Liander en glasvezelpartijen). Alle partijen moeten de komende jaren werkzaamheden uitvoeren. We moeten voorkomen dat netbeheerders binnen vijf jaar nieuw aangelegde wegen moeten openbreken.

Voor het komende jaar verwachten we het geplande werk wel grotendeels uit te kunnen (laten) voeren.  Afhankelijkheid van netbeheerders blijft hierbij het grootste risico.

Uitvoering beleidsplannen Wegen, Havens, Bruggen en Schoeiingen, Baggeren en Groen
In 2022 hebben we al deze plannen verder uitgevoerd. Enkele projecten hebben we doorgeschoven naar 2023 als gevolg van een stagnatie in de voorbereiding. In 2023 stellen we nieuwe beleidsplannen op voor wegen, havens, bruggen en baggeren. De beleidsplannen havens en bruggen voegen we samen tot het beleidsplan civiele kunstwerken.

Deze pagina is gebouwd op 07/20/2023 13:54:27 met de export van 07/20/2023 13:10:07