Programmaverantwoording

Ruimtelijk Beheer

Het programma Ruimtelijk Beheer is veelomvattend. Het bevat het beleid, de planvorming en de uitvoering van de verschillende elementen in onze openbare ruimte. Denk hierbij aan het onderhoud en beheer van onze wegen, verkeer en mobiliteit, civiele kunstwerken, openbaar groen, openbare verlichting, sloten, sportvelden, riolering en de inzameling van afval. Daarnaast voeren we groot onderhoud uit in de vorm van projecten en reconstructies van de openbare ruimte. Dit naar aanleiding van nieuwe wensen in het gebruik van de openbare ruimte.

Tot het programma behoren ook het beheer van het gemeentelijk Centrale Antenne Installatie (CAI), verkeers- en vervoersbeleid, verkeersveiligheid, ongedierte- en gladheidsbestrijding, onderhoud, beheer en verduurzaming van gemeentelijk vastgoed, kabels en leidingen, speelplaatsen en straatmeubilair.

Door verschillende factoren, waaronder de oorlog in de Oekraïne hebben we te maken met sterk stijgende kosten. Het afgelopen jaar hebben we goede afspraken kunnen maken met onze leveranciers. Dit met behulp van de door Inkoop opgestelde handreiking. We houden er rekening  mee dat we voor de komende jaren nog een aantal financiële tegenvallers kunnen verwachten binnen een aantal langlopende projecten.

Organisatie ontwikkeling Openbare Werken
In november 2021 hebben we een onderzoek op de afdeling laten uitvoeren door Cyber. Met als doel de beschikbare capaciteit van de “binnendienst” van de afdeling te vergelijken met de benodigde capaciteit om de opdracht van de afdeling te kunnen uitvoeren. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de afdeling ongeveer 10 fte tekortkomt. Na de zomer van 2022 zijn we gestart om de reorganisatie van de afdeling vorm te geven. Begin 2023 leggen we de reorganisatie ter besluitvorming voor aan de gemeentesecretaris voor een voorlopig besluit. Hierna leggen we het voor advies voor aan de OR. De belangrijkste doelen van de reorganisatie zijn:

  • Naast reactief werken en brandjes blussen structureel planmatig en toekomstgericht werken.
  • Duurzame inzetbaarheid van medewerkers in de buitendienst. Dit is te realiseren door een grotere diversiteit aan werkzaamheden aan te bieden.
  • Efficiency winst door beter gebruik te maken van materieel en expertise van de eigen medewerkers.
  • Goede samenwerking in de keten.
  • Ontwikkeling van individu, team en afdeling.

Realisatie prioriteitsprojecten
We hebben een aantal geplande prioriteiten gerealiseerd. In een groot aantal wijken heeft een reconstructie van de openbare ruimte plaatsgevonden of is groot onderhoud uitgevoerd. We hebben de voorbereiding hiervan voor een groot aantal wegen en wijken opgestart en gaan deze in 2023 of 2024 uitvoeren. Ook hebben we het groot onderhoud en de vervanging van een aantal civiele kunstwerken uitgevoerd. En zijn de voorbereidingen opgestart voor de vervangingen en het groot onderhoud voor de komende jaren.

Derde ontsluitingsweg
Realisatie van een nieuwe ontsluitingsweg tussen de kernen van Edam en Volendam. Deze weg ligt in het verlengde van de N244 en sluit aan op de Dijkgraaf Poschlaan. Afgelopen jaar zijn we gestart met de voorbereidende werkzaamheden en inmiddels zijn de contouren van de weg al duidelijk zichtbaar. De uitvoering van de realisatie loopt voorspoedig.

Julianaweg
In het eerste plandeel, de Corridor, zijn we gestart met de voorbereidende werkzaamheden rondom kabels en leidingen en de openbare verlichting. Het ontwerp van deze fase is met alle stakeholders afgestemd. De Corridor omvat het bedrijventerrein aan en rondom de Julianaweg, vanaf het knooppunt Zeedijk tot en met de kruising met de Burgemeester van Baarstraat. Ook in de vervolgfases blijft participatie een belangrijk onderdeel van het proces.

Centrale Antenne Inrichting (CAI)
Op basis van het onderzoek naar de toekomst van het gemeentelijk CAI netwerk heeft de gemeenteraad besloten het CAI netwerk te behouden. Daarnaast willen we met een marktpartner graag een toekomstbestendig glasvezelnetwerk gaan aanleggen. Binnen deze samenwerking betrekken we ook Ziggo en KPN om zodoende voor de toekomst een optimale service te bieden aan de inwoners van Edam en Volendam.

Een aanbesteding heeft ons Glasdraad als mogelijke aanlegpartner opgeleverd. De onderhandelingen met Glasdraad zijn gestart. Het doel hiervan is om tot een joint venture te komen. Met glasvezelleverancier ODF zijn op dit moment meerdere conflicten. Deze partij heeft het glasvezelnetwerk in de lintdorpen aangelegd. Zij hebben ernstige fouten gemaakt in de aanleg hiervan. Hierdoor kunnen we op dit moment noodzakelijk onderhoud aan de weg in Kwadijk niet uitvoeren. Zij willen voordat wij als gemeente samen met de joint venture kunnen beginnen met de uitrol van het glasvezelnetwerk, al zelf starten met de aanleg. Daarom hebben ze bezwaar gemaakt tegen de aanvraag van de gemeente.

Energietransitie
In het afgelopen jaar zijn grote delen van het elektriciteitsnetwerk in onze gemeente ‘op rood gezet’. Dit betekent dat hier vrijwel geen uitbreiding van het netwerk meer mogelijk is. Het risico op overbelasting van het elektriciteitsnetwerk wordt hier dan te groot. In sommige delen van onze gemeente maken we daarom geen nieuwe bedrijfsaansluitingen meer. Of mogen bedrijven maar een deel gebruiken van de capaciteit die ze eigenlijk nodig hebben. Samen met Liander bekijken we welke gebieden we de hoogste prioriteit moeten geven. We gaan bijvoorbeeld het netwerk in de oude kern van Edam in z’n geheel verzwaren. Hier hebben we de locaties voor nieuwe onderstations van Liander al bepaald. Voor Middelie, Oosthuizen en Beets lopen de voorbereidingen om ook daar binnen afzienbare termijn met de verzwaring te kunnen starten.

Deze pagina is gebouwd op 07/20/2023 13:54:27 met de export van 07/20/2023 13:10:07