Sociaal Domein/Samenleving

Speerpunten

Portefeuillehouder: Vincent Tuijp

Coalitieakkoord 2016-2022

Werkgeverservicepunt

Wij streven naar behoud van het Werkgeversservicepunt (WSP) als netwerkorganisatie. In het WSP werken consulenten van de regiogemeenten, het UWV en Werkom (tot 2018 BaanStede) samen op het terrein van:

  • Acquisitie: de consulenten stemmen met elkaar af welke bedrijven worden bezocht en delen de vacatures;
  • Matching: de gevonden vacatures worden samengevoegd met de kandidaten van de verschillende organisaties om de ‘beste’ match te bewerkstelligen;
  • Inzet instrumenten: de deelnemende organisaties en gemeenten stemmen de verschillende mogelijkheden op elkaar af waar het gaat om inzet van bijvoorbeeld subsidies en coaching, om regionale concurrentie te voorkomen. Dit overleg vindt wekelijks plaats.

Stichting Werkplus
Het doel van de Stichting is het ten behoeve van de gemeente uitvoeren van de Wsw. De Stichting voorziet in arbeid al dan niet onder aangepaste omstandigheden, die zoveel mogelijk gericht is op het behoud en het bevorderen van de arbeidsbekwaamheid van de Wsw medewerkers. Op deze manier kan de gemeente een inclusieve samenleving stimuleren waarbij medewerkers naar hun mogelijkheden meedoen in de maatschappij.

Behouden van een vangnet
Met de Stichting WerkPlus willen we een vangnet bieden voor de mensen die meer begeleiding en aanpassingen op de werkplek nodig hebben dan een reguliere werkgever kan geven. Daarbij kijken wij naar vaardigheden, talenten en interesses om te zien of het werk nog steeds het meest passend is en welke ontwikkeling in het werk mogelijk en nodig is.

Nadere toelichting

Doel van het Werkgeversservicepunt is om aansluitend bij de personeelsbehoefte van werkgevers, werkfitte werkzoekenden zoveel mogelijk duurzaam te plaatsen op de arbeidsmarkt, passend bij het vermogen van de inwoner.

De teammanager van de stichting WerkPlus heeft waar nodig overleg met de beleidsadviseur van de Participatiewet en de sectie Breed Sociaal Loket over het beleid, de uitvoering en de overlap/afstemming tussen de Wsw en Participatiewet. Door het team werk - bestaande uit consulenten werk en jobcoaches - te positioneren binnen de sectie Breed Sociaal Loket wordt de uitvoering van de doorlopende ontwikkellijn dagbesteding - beschut werk- garantiebanen vormgegeven.

Doelen en ambities

We willen bereiken dat zoveel mogelijk inwoners kunnen (blijven) meedoen aan de samenleving, waar mogelijk binnen een zo regulier mogelijke werkomgeving. Iedereen die kan werken of participeren is hiermee aan de slag of wordt daarop voorbereid.

Statushouders gaan sneller en vaker aan het werk. Voor mensen met een arbeidsbeperking is er continuïteit in de begeleiding en een meer integrale ondersteuning.

Wat wilden we daarvoor doen

Brede deelname inwoners aan samenleving.

We zorgen ervoor dat we de mogelijkheden van de doelgroep goed in beeld hebben. Instrumenten en voorzieningen worden op maat ingezet. Deze dragen bij aan de ontwikkeling van de werkzoekenden en/of aan de bereidheid van werkgevers om werkzoekenden een (leerwerk)baan te bieden.
Inzet in het werkgeversservicepunt is gekoppeld aan de doelstelling uitstroom.

Om de arbeidsmarktpositie van statushouders te versterken wordt ingezet op het gelijktijdig aanbieden van taalonderwijs en (vrijwilligers)werk. Bij de voorbereidingen op de nieuwe Wet inburgering wordt samengewerkt met andere gemeenten in de arbeidsmarktregio. Om de sluitende aanpak voor mensen met een arbeidsbeperking beter te organiseren wordt de wet- en regelgeving aangepast. De positionering en gecombineerde aanpak Wsw en Participatiewet wordt op basis hiervan verder uitgewerkt.

Het sociaal ondernemen project bij BotterPlus en de Friese Vlaak is in 2021 opgestart. Om de slaagkans van de werkgelegenheidsdoelstelling te garanderen en te borgen is voor de jaren 2021 en 2022 een verbinder/projectmanager aangesteld.

Door maatregelen in verband met corona hebben mensen hun werk verloren. Om te voorkomen dat mensen die hun werk (dreigen te) verliezen langdurig afhankelijk worden van een uitkering is in 2021 een regionaal mobiliteitsteam ingericht. De aanpak loopt door tot eind 2022.

De Stichting WerkPlus heeft medewerkers in dienst vanuit de oude regeling van de WSW. Er is geen nieuwe instroom in de regeling. Voor 2022 blijven we ons in de Stichting concentreren op het realiseren en faciliteren van goede werkplekken voor onze medewerkers bij inlenende organisaties. Naast de begeleiding van medewerkers op de werkvloer door de jobcoaches is de uitoefening van de werkgeversfunctie en de HR-taken een belangrijke doorlopende activiteit van de Stichting. De werkzaamheden vragen voortdurende aandacht waarbij ook de professionaliseringsslag en de doorontwikkeling van de Stichting WerkPlus aan de orde is.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Brede deelname inwoners aan samenleving
We hebben alle inwoners uit de ELIP (einde lening inburgeringsplicht) doelgroep onder de Wet inburgering 2013 opgepakt en gemobiliseerd. De zogenaamde ‘ondertussengroep’ die sinds 1 juli 2021 inburgeringsplichtig is, helpen we ook in de geest van de nieuwe Wet inburgering 2021. Op deze manier helpen we zoveel mogelijk mensen om op een zo hoog mogelijk niveau en best passende manier in te burgeren en mee te doen. Dit jaar hebben we ook een pilot Buddy-project uitgevoerd. Deze pilot heeft zijn meerwaarde bewezen. In 2023 rollen we het project uit voor een bredere doelgroep van kwetsbare mensen. Dit is de groep die we nu al ondersteunen op hun weg naar (betaald) werk of participatie.

Stichting WerkPlus
Alle ‘going concern’ en werkgeverstaken van de Stichting zijn volgens afspraak goed opgepakt. Een aantal zaken vroeg om onze extra aandacht. De coronacrises die ook nog in de eerste helft van 2022 een rol speelde, werd opgevolgd door de energiecrisis. De Stichting heeft besloten tijdelijke maatregelen te nemen om onze medewerkers financieel tegemoet te komen. Het bestuur heeft de reiskostenvergoeding verhoogd van € 0,10 per km naar € 0,19 per km  voor het vierde kwartaal van 2022 en het eerste kwartaal van 2023. Dit om het reizen van en naar het werk bij inleners betaalbaar te houden  voor onze medewerkers. Ongeacht hoe ver iemand van zijn werk woont. In 2023 besluiten we of deze maatregel een verder vervolg krijgt. Ook is hebben de jobcoaches met alle medewerkers persoonlijk gesproken over hun financiële situatie. Om financiële problemen te voorkomen of op te lossen zijn we vervolgtrajecten gestart of hebben we passende maatregelen genomen. Daarnaast hebben we aandacht besteed aan de doorontwikkeling van Stichting WerkPlus in 2022. Steeds meer mensen gaan met pensioen. Hierdoor slinkt het aantal medewerkers de komende jaren van 59 eind 2022 naar 42 medio 2027. We zijn daarom begonnen met het maken van een toekomstverkenning en scenarioanalyse om te komen tot een organisatievorm die past bij deze situatie. En die kan inspelen op de afnemende aantal medewerkers vanuit de Wet sociale werkvoorziening (WSW). De toekomstverkenning krijgt een vervolg in 2023. We houden 2024 aan als  voorgenomen start van een nieuwe organisatievorm.     

Deze pagina is gebouwd op 07/20/2023 13:54:27 met de export van 07/20/2023 13:10:07