Sociaal Domein/Samenleving

Speerpunten

Portefeuillehouder Zorg en Welzijn: Vincent Tuijp
Portefeuillehouder Volkshuisvesting: Marisa Kes

Coalitieakkoord 2016-2022

Zorg
Wij willen zorgen voor een betere verbinding en samenwerking tussen formele en informele zorg, waarbij beter en meer gebruik kan worden gemaakt van voorliggende voorzieningen. De transformatie zal vooral vorm krijgen in de verbinding tussen de verschillende beleidsvelden waarbij we ons niet beperken tot jeugd, WMO en participatie. Bijvoorbeeld ook cultuur en sport spelen een belangrijke rol, maar ook veiligheid, omgevingsvisie en dergelijke kunnen een rol spelen.

Wij bieden een helder en goede toegang voor onze kwetsbare burgers. Het project Toegang zorgt ervoor dat ongeacht waar de burger binnenkomt (BSL, CJG, WSP) de cliënt op dezelfde integrale wijze geholpen wordt. Schotten tussen WMO, jeugd en participatie verdwijnen.

Wij streven ernaar de positie van de kwetsbare burger te versterken door (extra) inzet van informele zorg (o.a. mantelzorg). Het streven is hierbij waar mogelijk het accent van curatief naar preventief te verleggen. Wij streven naar het leveren van ondersteuning op maat, zodat mensen langer thuis kunnen blijven wonen en actief deel kunnen nemen aan de samenleving. Het gaat hierbij o.a. om:

  • Het versterken van het sociale netwerk
  • Gezond en veilig opgroeien
  • Werken naar vermogen
  • Goede toegang tot voorzieningen
  • Zorg op maat
  • Toeleiding naar zorg
  • Versterking eigen kracht
  • Versterking van Samenkracht

Statushouders

  • Wij willen zorg kunnen dragen voor een goede huisvesting van statushouders. Daarbij is het streven gericht op het kunnen voldoen aan de taakstelling vanuit het rijk.
  • Als gevolg van het groter aantal statushouders in onze gemeente wordt breed ingezet op scholing, participatie, gezondheidszorg en sociaal cultureel werk en vluchtelingenwerk

Wonen en zorg
Wij streven naar de realisatie van voldoende wooneenheden waar goed in de zorgbehoefte kan worden voorzien.

Leefstijl
Gestreefd wordt naar positieve gezondheid. De mens staat hierin centraal, en niet de ziekte of beperkingen. Er zijn naast een ziekte of bepaalde beperkingen een heleboel vlakken waarop een mens wel gezond is. Het versterken van deze vlakken zorgt ervoor dat de persoon mee kan doen in de samenleving.
Preventie krijgt hierin een prominente plek, waarin integraliteit met andere domeinen centraal staat.

Ook alcohol ontmoediging en drugsbestrijding maken een belangrijk onderdeel uit van het leefstijlbeleid, met name voor de doelgroep jeugd, in de vorm van het programma LEF.  Zie programma 2 voor een korte beschrijving van het programma LEF.

Nadere toelichting

Wonen en Zorg
De Woon-Zorgvisie is eind 2018 vastgesteld. Het doel is om mensen op een goede manier zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen. Dit betekent dat we voldoende laagdrempelige voorzieningen faciliteren, aandacht hebben voor eenzaamheid en dementie en de samenwerking opzoeken met zorgverzekeraars, zorgaanbieders en woningcorporaties om deze doelstelling samen waar te maken.

Nieuwe Wet inburgering
Het huidige inburgeringsstelsel voldoet niet: inburgeraars doen te lang over hun inburgering en het stelsel prikkelt niet om op het hoogst mogelijke niveau de Nederlandse taal te leren. De verbinding met participatie wordt onvoldoende gemaakt en de doorgaande lijn tussen de asielopvang en verdere inburgering bij gemeenten verloopt onvoldoende soepel. Inburgeraars zijn kwetsbaar op een vrije markt waar fraude voorkomt door instellingen die misbruik maken van de mogelijkheden die het leenstelsel ze biedt. Hervorming is dus nodig.

De nieuwe Wet Inburgering is van kracht per 1 januari 2022. In het nieuwe stelsel krijgen gemeenten de regie over de inburgering. Nieuwkomers worden hiermee vanaf het eerste moment goed begeleid zodat zij zo snel mogelijk kunnen meedoen in de samenleving, het liefst via betaald werk. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het welzijn van al hun burgers en hebben concrete taken op het gebied van welzijn, werk, inkomen en gezondheid. De Wet inburgering moet hierbij aansluiten zodat gemeenten integraal en op maat kunnen werken.

Wet Inburgering
Voor de groep inburgeringsplichtigen die nog onder de huidige Wet inburgering 2013 vallen komt de nieuwe Wet inburgering te laat. Om ook hen goed te kunnen ondersteunen hebben gemeenten extra middelen van het Rijk gekregen.

Doelen en ambities

Statushouders
Meer regie vanuit de gemeente waardoor een beter op de statushouder afgestemd programma kan worden georganiseerd zodat een betere aansluiting naar de lokale gemeenschap ontstaat alsook de kansen op werk worden vergroot.

Wonen en Zorg
Wij streven naar optimale voorzieningen en voldoende geschikte woningen zodat onze inwoners zo lang mogelijk op een goede manier thuis kunnen blijven wonen.

Zorg
De decentralisaties in het sociaal domein hebben tot doel de ondersteuning te richten naar het principe één gezin, één plan, één regisseur (project Allen voor één). Door met elkaar (gemeenten en zorgorganisaties) een doorlopende zorglijn te creëren dragen we eraan bij dat de inwoner van lokale hulp tot de meest intensieve hulp de ondersteuning krijgt die nodig is. Verder invulling geven aan optimaliseren van processen en communicatiestructuur blijft een aandachtspunt om de inwoners op maat en effectief zorg te leveren.

Leefstijl
Verder ontwikkelen van programma’s voor de jeugd op vrijdag en zaterdag. Daarnaast verder uitbouwen van de algemene bewustwording van het belang van een gezonde leefstijl. Verder inzetten op gezamenlijke handhaving met horeca en gemeenschap.

Wat wilden we daarvoor doen

Bevorderen kansen statushouders

  • Beleidsmonitor Sociaal Domein
  • Implementatie project "Toegang"
  • Versterking voorliggend veld

Bevorderen langer thuis wonen ouderen

  • Beleidsmonitor Sociaal Domein
  • Implementatie project "Toegang"
  • Versterking voorliggend veld

Uitvoering project "Allen voor één"

  • Beleidsmonitor Sociaal Domein
  • Implementatie project "Toegang"
  • Versterking voorliggend veld

Uitvoering project "Leefstijl"

  • Integratie sport/Kunst & Cultuur/WMO/Leefstijl
  • Uitvoering programma "LEF"
  • Uitvoering project "Gezond Opgroeien"

Projecten in Programma Projecten

Kindcentrum (Portefeuillehouders: Vincent Tuijp en Marisa Kes)
Het project bestaat uit het realiseren van een accommodatie voor het opvangen van kinderen in de leeftijd 0-4 jaar, in combinatie met sociale huurwoningen. In 2021 is de aannemer geselecteerd en wordt gestart met de bouw. Het project bevindt zich in de voorbereidingsfase. De start van de bouw is na de zomer van 2021. De oplevering van het project wordt verwacht in 2022.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Bevorderen kansen statushouders

Beleidsmonitor Sociaal Domein
De beleidsmonitor Sociaal Domein is in de basis gevuld met indicatoren en gegevens. Deze gegevens moeten we eerst verifiëren voordat we deze kunnen delen. Het project loopt door in 2023.

Implementatie project "Toegang"
We liggen met het project op koers. Realisatie van de nieuwe structuur en verdere verfijning en implementatie per 1 januari 2023 is nog steeds haalbaar. In 2023 functioneert het Breed Sociaal Loket met een brede frontoffice, een midoffice en backoffice.

Versterking voorliggend veld
Alle disciplines binnen het Wijksteunpunt zijn nu aanbesteed. Bij het  Wijksteunpunt kunnen burgers als eerste terecht met al hun hulpvragen die betrekking hebben op het Sociaal Domein. Dit geldt ook voor de hulpvragen van statushouders. De maatschappelijke begeleiders van Vluchtelingenwerk wijzen statushouders op onze lokale voorzieningen waaronder het Wijksteunpunt. Is na de maatschappelijke begeleiding vanuit Vluchtelingenwerk nog een specifieke hulpvraag aanwezig? Dan zorgt Vluchtelingenwerk voor een warme overdracht naar het Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW), Sociaal Raadsliedenwerk (SR) en Onafhankelijke Cliëntondersteuning (OCO). Andersom geldt dit ook. Zodra het werkproces is geïmplementeerd, gaan we deze met AMW, SR en OCO verder concretiseren.

Bevorderen langer thuis wonen ouderen

Beleidsmonitor Sociaal Domein
De beleidsmonitor Sociaal Domein is in de basis gevuld met indicatoren en gegevens. Deze gegevens moeten we eerst verifiëren voordat we deze kunnen delen. Het project loopt door in 2023.

Implementatie project "Toegang"
Alle disciplines binnen de Wijksteunpunten zijn nu aanbesteed. Bij het  Wijksteunpunt kunnen burgers als eerste terecht met al hun hulpvragen die betrekking hebben op het Sociale Domein. De Stichting Maatschappelijke Dienstverlening (SMD) voert mantelzorgondersteuning en de Vrijwilligerscentrale uit. Deze twee disciplines dienen als filter voor het Breed Sociaal Loket. Zij brengen hulpvragen in kaart die zij waar mogelijk beantwoorden in het voorliggend veld. In het Wijksteunpunt zijn ook Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW), Sociaal Raadsliedenwerk (SR) en Onafhankelijke Cliëntondersteuning (OCO) bereikbaar. Zodra het werkproces is geïmplementeerd gaan we deze met AMW, SR en OCO verder concretiseren. Alle disciplines in de verschillende  Wijksteunpunten en Buurtkamers zetten in op de bevordering van Samenkracht en zelfredzaamheid waar mogelijk. We gaan de opdracht voor de SMD verder vormgeven. Hieronder valt het uitbreiden van de Buurtkamers en drie Wijksteunpunten in alle drie de kernen. De Buurtkamers zijn ontmoetingsruimten in de wijken die ook dienst doen als signaleringspunten.

Versterking voorliggend veld
Het Wijksteunpunt vormt een eerste ingang voor alle hulpvragen van burgers op het gebied van het Sociale Domein. De Stichting Maatschappelijke Dienstverlening voert mantelzorgondersteuning en de Vrijwilligerscentrale uit. Deze twee disciplines fungeren als filter voor het Breed Sociaal Loket. Zij brengen hulpvragen in kaart die zij als dit mogelijk is in het Voorliggend veld beantwoorden. In het Wijksteunpunt zijn ook Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW), Sociaal Raadsliedenwerk (SR) en Onafhankelijke Cliëntondersteuning (OCO) bereikbaar.  Zodra het werkproces is geïmplementeerd gaan we deze met de OCO, AMW, SR verder concretiseren. Alle disciplines in de verschillende  Wijksteunpunten en Buurtkamers zetten in op het bevorderen van Samenkracht en zelfredzaamheid waar dit mogelijk is. We gaan de opdracht voor de SMD verder vormgeven. Hieronder valt het uitbreiden van de Buurtkamers en drie Wijksteunpunten in alle drie kernen. De Buurtkamers zijn ontmoetingsruimten in de wijken die ook dienst doen als signaleringspunten.
De samenwerking en afstemming met het Buurthuiswerk, wijkverpleging, huisartsenpraktijken en overige partijen in het voorliggende veld gaan we verder vormgeven. We helpen inwoners met een specifieke hulpvraag door een warme overdracht tussen verschillende disciplines. Alles met het doel om inwoners regie te laten behouden. En om ze waar mogelijk zo lang, prettig en zelfstandig mogelijk thuis te laten wonen.

Uitvoering project "Allen voor één"

Beleidsmonitor Sociaal Domein
De beleidsmonitor Sociaal Domein is in de basis gevuld met indicatoren en gegevens. Deze gegevens moeten we eerst verifiëren voordat we deze kunnen delen. Het project loopt door in 2023..

Implementatie project "Toegang"
We liggen met het project op koers. Realisatie van de nieuwe structuur en verdere verfijning en implementatie per 1 januari 2023 is nog steeds haalbaar. In 2023 functioneert het Breed Sociaal Loket met een brede frontoffice, een midoffice en backoffice.

Versterking voorliggend veld
Het voorliggend veld binnen het Sociaal Domein bestaat zowel uit het Centrum voor Jeugd en Gezin (en de dienstverlening daarbinnen) en de Wijksteunpunten en Buurtkamers. Voor de laatste twee zijn we locaties aan het zoeken. De zorgstructuur voor 18- hebben we intussen bijna gerealiseerd. We implementeren deze op dit moment in de werkprocessen van een groot aantal professionals uit het voorliggend veld. Denk hierbij aan scholen, kinderopvang en andere lokale partners. We gebruiken de komende periode om de structuur waar nodig bij te schaven. En gaan aan de slag met een Sociale Kaart voor het Sociaal Domein.

Uitvoering project "Leefstijl"

Integratie sport/Kunst&cultuur/WMO/Leefstijl
In 2022 is het nieuwe Sociaal Domein ‘Zelf, Samen, Organiseren’ vastgesteld. In dit beleidskader leggen we op strategisch niveau op inhoud  verbindingen tussen alle beleidsterreinen in het Sociaal Domein. Het Sociaal Domein richt zich op vijf hoofdopgaven waarbij een integrale aanpak noodzakelijk is. Binnen iedere opgave bestaan of ontwikkelen we activiteiten over de volle breedte van het Sociaal Domein. Via uitvoeringsprogramma’s, jaarplannen en de PenC-cyclus informeren we de gemeenteraad hier verder over.

Uitvoering programma "LEF"
De focus binnen de uitvoering van het programma LEF lag het afgelopen jaar vooral op het opnieuw opzetten van het alternatieve activiteitenprogramma voor de jeugd. De jeugd heeft sinds het opheffen van de coronamaatregelen weer volop deel kunnen nemen aan activiteiten op de vrijdag- en zaterdagavond. Daarnaast ligt de focus nog steeds op het vergroten van de ouderbetrokkenheid en het opstellen van een plan om hier invulling aan te geven. Denk hierbij aan ouder-kind activiteiten, aanbod van cursussen en trainingen en voorlichting. In 2023 gaan we dit inrichten en uitvoeren.  

Uitvoering project "Gezond Opgroeien"
Het JOGG-programma voor het gedeelte Gezond Opgroeien is volledig uitgevoerd op basis van het plan van aanpak dat begin 2022 gereed was. We gaan hier in 2023 mee verder omdat nog niet alle doelen zijn bereikt  omdat deze meer tijd vergen. In 2022 zijn alle scholen bekend met JOGG en de JOGG-regisseur. Drie basisscholen werken met de Gezonde School-aanpak rondom het ‘thema voeding’. 325 leerlingen van de Triade hebben lessen gevolgd over de thema’s voeding, beweging en welbevinden. Daarnaast werkt de school hard aan een gezondere schoolkantine. Ook de Centraal Zorgverlener heeft dit jaar gezinnen begeleid waarin een of meerdere kinderen overgewicht hebben. In maart 2023 staan we in een themaraad uitgebreid stil bij de JOGG-aanpak.

Projecten in Programma Projecten

Project: Kindcentrum Volendam
Realisatie van een opvangaccommodatie voor kinderen in de leeftijd 0-4 jaar in de wijk Broeckgouw, in combinatie met sociale huurwoningen. Het Kindcentrum ‘Broeckie’ en de huurwoningen zijn opgeleverd. Status project: afgerond.

Deze pagina is gebouwd op 07/20/2023 13:54:27 met de export van 07/20/2023 13:10:07