Portefeuillehouder Veiligheid: Lieke Sievers
Portefeuillehouder Zorg: Vincent Tuijp
Coalitieakkoord 2016-2022
Veiligheid vormt de basis voor een leefbare samenleving. Voorkomen is beter dan genezen. Daar waar sprake is
van ernstige overlast is vrijwel altijd ook sprake van een zorgcomponent en is een stevige integrale aanpak nodig vanuit de gemeente. Komende tijd zal vooral ingezet worden op doorontwikkeling van onze lokale netwerken. Kleine dingen klein houden is het devies. Het slimmer inzetten van de schaarse middelen of het realiseren van een beter resultaat met dezelfde financiële middelen is leidend. Verbindingen zowel in- als extern moeten worden uitgebreid en geïntensiveerd.
Nadere toelichting
De decentralisaties in het sociaal domein hebben tot doel gehad te zorgen voor ondersteuning van de inwoners volgens het principe ‘één gezin, één plan, één regisseur’. In situaties waarbij onveiligheid optreedt voor inwoners, is zorg altijd deel van de oplossing. Dit vraagt om een afgestemde benadering in de ondersteuning aan inwoners.
De gemeente vormt samen met haar ketenpartners een netwerk dat een laagdrempelige ondersteuning aanbiedt. In dit netwerk zijn de partners uit het zorgdomein en veiligheidsdomein uit Zaanstreek-Waterland vertegenwoordigd.
Doelen en ambities
Wij streven ernaar de burger zo snel als mogelijk in de passende zorg te krijgen, te houden en door te geleiden naar het lokale veld wanneer de hulp afdoende is geweest. Door met elkaar (gemeenten en ketenpartners) de doorlopende zorglijn te creëren dragen we eraan bij dat de burger van lokale hulp tot de meest intensieve hulp de ondersteuning krijgt die nodig is. We dragen er zorg voor dat er binnen het netwerk samenwerking is tussen domeinen zorg en veiligheid. De inwoner staat centraal en we organiseren de hulp met de inwoner en samen met elkaar.
Wat wilden we daarvoor doen
Passende zorg voor de burger
- Doorontwikkeling Wet Verplichte GGZ en personen met onbegrepen gedrag.
- Toewerken naar een structurele inrichting van de dienstverlening in het kader van de wet verplichte ggz.
- Uitbreiden preventie en vroeg signalering activiteiten
- Doorontwikkeling Zorg en Veiligheidshuis.
- De samenwerking met het lokale veld inrichten volgens het principe “lokaal tenzij”
- Verbinding maken tussen het ZVH en: de nazorg ex-gedetineerden, de aanpak Wet verplichte ggz en de aanpak personen met verward gedrag
- Het ZVH richt zich op de 0 - 2% groep waarbij regionale dan wel domein overstijgende expertise noodzakelijk is om een doorbraak te creëren in een casus
- Doorontwikkeling Veilig Thuis en aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling
- Samenwerking met het lokale veld inrichten en door ontwikkelen.
- Transformatie veilig thuis
- Transformatie jeugd beschermingsketen
Wat hebben we daarvoor gedaan?
Passende zorg voor de burger
Doorontwikkeling Veilig Thuis
De gemaakte samenwerkingsafspraken tussen Veilig Thuis (VT) en de gemeenten uit Zaanstreek-Waterland zijn inmiddels geïmplementeerd, maar worden nog niet optimaal in praktijk gebracht. Binnen de regio bekijken we hoe we de samenwerking naar een hoger niveau kunnen tillen. Verder zijn er vanuit de gemeente (financiële) middelen vrijgemaakt om de lange wachtrijen bij VT weg te kunnen werken. De vooruitzichten van dit langdurige proces zijn gunstig. We verwachten eind 2022 de wachtrijen bijna gehalveerd te hebben ten opzichte van een jaar geleden.
Doorontwikkeling Wet Verplichte GGZ (Wvggz)
opgericht waaraan vele partners uit het zorglandschap en de regiogemeenten deelnemen. Doel van de werkgroepen is te komen tot een goede structurele inbedding van deze wetgeving in de processen en juiste zorg voor deze doelgroep. We starten daarnaast verschillende pilots om de zorg zo goed mogelijk af te stemmen op de behoeften van onze eigen inwoners (lokaal en regionaal).
Doorontwikkeling Zorg en Veiligheidshuis
Vanuit onze gemeente is in 2022 relatief (en absoluut) gezien weinig beroep gedaan op het Zorg- en Veiligheidshuis (ZVH). In de afgelopen maanden zijn er verschillende inspanningen gedaan om de banden tussen de organisaties aan te halen. Zodat de expertise van het ZVH met meer regelmaat kan worden ingezet.
Het ZVH is bezig met de invoering van een nieuw informatiesysteem. In overleg met de andere Veiligheidshuizen uit de provincie is er gekozen om voor dezelfde aanbieder te kiezen. Hierdoor is informatie eenvoudig uit te wisselen tussen regio’s. De keuze is gevallen op GCOS als leverancier. We zetten de komende maanden het inkoopproces op. Binnen onze gemeente gebruiken we dit systeem al bij het TopX-overleg.
Projecten in Programma Projecten
Singelwijk
We hebben stappen gezet om het programma in de organisatie te borgen en hebben een analyse gemaakt van dilemma’s en kansen. Er is besloten om een intensief, integraal en gebiedsgericht programma te starten. We hebben een integrale buurtaanpak ingezet om de wijk te verbeteren qua imago en leefbaarheid. Inmiddels zijn een aantal ‘quick wins’ gerealiseerd. .