Jaarverslag

Paragrafen

De Wet Open Overheid (hierna: Woo), met ingangsdatum 1 mei 2022, heeft tot doel om de overheid transparanter te laten worden. De Woo is de opvolger van de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob). De Wob maakt het mogelijk dat er op verzoek informatie aan burgers wordt verstrekt. Deze mogelijkheden blijven ook onder de Woo bestaan, maar met name het actief openbaar maken van documenten wordt aangescherpt. De Woo bevat nieuwe verplichtingen die twee hoofdonderwerpen betreffen:

  1. Het actief openbaar maken van documenten in elf categorieën
  2. Het op orde brengen van de informatiehuishouding van bestuursorganen

Er is een tijdelijke programmamanager aangesteld met de opdracht een Meerjarenplan Woo inclusief projectenportfolio op te stellen. Begin december 2022 is het plan van aanpak middels een notitie vastgesteld in het MT. Dit plan van aanpak is tot stand gekomen middels presentaties aan het MT, College en een opgerichte Kerngroep met vertegenwoordigers vanuit verschillende lagen en expertises in de organisatie. De governance (en daarmee eigenaarschap) is opgesteld en vastgesteld. De projectenportfolio is opgesteld, alsmede een eerste planning en eigenaren zijn benoemd. Tot slot is de nieuwe functie van contactfunctionaris/ coördinator Woo begin december 2022 ingevuld.

Het komende half jaar zullen we aan de slag gaan met de visie, missie en het ambitieniveau, de kernboodschap en een intern/extern communicatieplan. Daarnaast starten we met verschillende deelprojecten in de hoek van team Advies en Coördinatie, team Informatievoorziening en team Communicatie. Genoemde deelprojecten vormen de grondslag voor het op te stellen Meerjarenplan, welke in deze zelfde periode opgesteld en vastgesteld zal worden.

Naast de planning vanuit het Programma Woo van de gemeente Edam-Volendam, stelt de VNG ook eisen aan de voortgang van de realisatie van de Woo. Onderstaand overzicht geeft een beeld van de stand van zaken bij de gemeente Edam-Volendam van deze eisen t.o.v. de landelijke verwachtingen aan gemeenten. De situatie bij de aansluiting op Plooi (Platform Open Overheidsinformatie)is onbekend, aangezien de ontwikkeling van Plooi is stopgezet en er momenteel landelijk wordt gekeken naar een nieuwe oplossing.

Gestelde eisen

½ jaar na
iwt Woo

1 jaar na
iwt Woo

2 jaar na
iwt Woo

5 jaar na
iwt Woo

Organisatorisch

Gemeenten zijn organisatorisch aangesloten op Plooi

Onbekend

Onbekend

Onbekend

N.v.t.

Gemeenten hebben een verantwoordelijke cq projectleider t.b.v. Plooi

50%

90%

100%

N.v.t.

Gemeenten hebben een projectplan om de Woo te implementeren

40%

50%

80%

N.v.t.

Afhandeling Woo verzoeken

Woo-verzoeken worden door de gemeenten binnen de in de wet gestelde termijn beantwoord

55%

75%

90%

100%

Het aantal Woo verzoeken waarbij contact is opgenomen met verzoeker over precisering van het verzoek

10%

20%

40%

50%

Huishouding op orde

Iedere gemeente heeft de beschikking over- of is aangesloten op een e-depot voorziening

5%

10%

30%

100%

Binnen iedere applicatie is de selectielijst geïmplementeerd

10%

20%

50%

75%

Iedere gemeente heeft beheer georganiseerd op emailadvisering

5%

10%

30%

100%

Iedere gemeente heeft beheer georganiseerd op tekstberichten

5%

10%

30%

100%

Iedere gemeente heeft een informatiebeheerplan (minimaal: inzicht in werkprocessen, proceseigenaar, in welke applicatie welke data/documenten staat, hoe het beheer is geregeld)

10%

25%

50%

80%

Iedere gemeente hanteert een kwaliteitssysteem voor het informatiebeheer, zoals vastgelegd in artikel 16 van de Archiefregeling

10%

50%

75%

90%

Iedere gemeente heeft een metagegevensschema vastgelegd en aan elk blijvend te bewaren informatie-object metagegevens gekoppeld.

30%

40%

75%

90%

Status en planning gemeente Edam-Volendam

% betreft percentage gemeenten die op het betreffende tijdstip voldoen aan het gestelde.

Deze pagina is gebouwd op 07/20/2023 13:54:27 met de export van 07/20/2023 13:10:07